Twuyvermolen

St. Pancras                                                                               

Het nieuwbouw project van het educatieve centrum 'De Vijzel' (nieuwste ontwikkelingen staan bovenaan)

De Vijzel is in principe open tijdens de openingstijden van de molen. Inmiddels vinden veel bezoekers hun weg naar de Vijzel om daar het verhaal over de molen te horen en/of een kopje koffie/thee te nuttigen. Kijk bij de openingstijden wanneer de molen (en dus ook de Vijzel) open is.

De Vijzel is niet los beschikbaar voor feesten en partijen! Gebruik van de Vijzel staat in principe in het teken van een molen bezoek. Het is wel mogelijk om na een rondleiding eventueel nog even na te zitten in de Vijzel.

Alleen non-profit organisaties, zoals het onderwijs of sommige zorginstellingen kunnen gebruik van de vijzel maken voor studiedagen ed. Mail met info@twuyvermolen.nl  

Vormgeving van het gebouw

Het ontwerp van de Vijzel is niet geïnspireerd op een omgekeerde boot en ook niet op het 'Opera house in Sydney', zoals veel bezoekers vaak denken. Het ontwerp, van architect Rob de Vries, is geënt op een klassieke molenschuur. Een molenschuur is doorgaans een rechthoekig gebouw met gepotdekselde wanden en een rood pannendak. De daklijn is gericht op het hart van de molen, zodat de windvang van de molen zo min mogelijk wordt belemmerd. Omdat de Vijzel langs de rand van het water van de aanvoersloot gebouwd moest worden (er was geen andere plek), zou de daklijn langs de molen lopen. Door echter de daklijn diagonaal over het gebouw te trekken wijst de daklijn weer naar het hart van de molen. Door vervolgens de nok aan de molenzijde ook nog eens omhoog te brengen, zodat je de hele molen vanuit de molenschuur in een keer kunt zien, ontstaat als vanzelf de bijzondere vorm van het dak. De grote hoeveelheid glas geeft het ontwerp nog eens een extra moderne uitstraling. De Vijzel is dus als het ware een klassieke molenschuur met een moderne twist.


September 2018

Op 7-9-2018 is de officiële opening van De Vijzel. Jack van der Hoek, gedeputeerde cultuur van de Provincie Noord-Holland opent het gebouw en spreekt over het belang van cultureel erfgoed en in het bijzonder de poldermolens. Ze behoren tot het DNA van de provincie en het is belangrijk om er niet alleen op een afstand naar te kijken maar ze te gebruiken en het verhaal erachter levend te houden. Na de verschillende toespraken konden genodigden het gebouw van binnen bekijken. Onder het genot van een lekkere wafel in hart vorm, en een verder hapje en drankje. De architect en de verschillende professionals die aan het gebouw hebben gewerkt zijn bedankt en in het zonnetje gezet. Het was een fantastische dag in een prachtig gebouw! Het gebouw heeft als primaire functie het kunnen ontvangen van grotere groepen, waaronder ook schoolklassen, met het oog op educatie en bezoek aan de molen. De ruimte biedt ook mogelijkheden voor film - of powerpoint-presentaties en is voorzien van een keuken en goede sanitaire voorzieningen.

Augustus 2018

Stucadoorsbedrijf Audrey's maakt de wanden van de wc's/badkamer en de achterwand in de keuken mooi met beton ciré. In een mooie licht grijze tint. Roland van Wilms zorgt dat het elektra wordt aangesloten en dat de lampen kunnen branden. Firma Frenk Stoop heeft de vloer geëgaliseerd en eind augustus het marmoleum gelegd. Alutherm heeft al het glas geplaatst, ook de lichtstraat zit nu dicht. Knap werk, vooral met die warme dagen! Nico Balder maakt verschillende kasten en een kapstok en Appelman maakt een bijzondere boekenkast ook naar ontwerp van Rob de Vries. Het bedrijf Vlotterik maakt een drijvend terras. Cor Baltus regelt het internet en de beveiliging, helemaal top! Het gebouw is zo goed als af en kan ingericht gaan worden!

 Juli 2018

Wijngaarden steigerbouw haalt de steiger weg. Een heel ander gezicht! Stukadoorsbedrijf Sven van der Avoird uit Breezand is gestart met het stucwerk. Als basis eerst wit en daarna een oker gele kleur. Mooi warm en passend bij de houten spanten. Roland van Wilms elektrotechniek maakt de ventilatiebuizen en sluit het water aan. Appelman maakt de laatste gipsplaten aan de wand. Ook wordt buiten aan de zuidkant van het gebouw de zwarte wandbekleding gemaakt. Nico Balder, interieurbouwer, komt verschillende kasten inmeten. Half juli worden verschillende graafwerkzaamheden gedaan door Life & Garden en Sjim van der Stoop & Zn. Het water en de riolering wordt aangesloten. Eind juli wordt door Chris Filius de keuken van Super Keukens geplaatst en worden de vloertegels gelegd in de wc's. Deze komen van Lutterman Tegels BV. uit Den Helder. Ook wordt door Alutherm het glas aan de oostkant geplaatst. Wat een prachtig zicht op de molen, fantastisch!

Juni 2018

Keukenplaatser Chris Filius komt de keuken inmeten. Het gebouw wordt van buiten met isolatiedoek/folie dicht gemaakt. Ook de binnenwanden worden geïsoleerd. In de nok wordt het glas heel precies ingemeten. Tegen de regen wordt het dak eerst nog met plastic dicht gemaakt. Alle binnenwanden worden geplaatst inclusief de deur kozijnen, de indeling is nu goed zichtbaar en het zicht op de molen is prachtig! De zinken dakgoten worden aangebracht en installatiebedrijf Wilms uit Den Helder is begonnen met het elektra werk. Eind juni worden door het bedrijf Pro-pannendekkers uit Zwaag de dakpannen aangebracht. Ook timmert aannemersbedrijf Appelman de zwarte gevel bekleding van accoya hout en wordt de cement dekvloer gestort door het bedrijf VCV gebr. Kwakman BV uit Volendam. 

Mei 2018

In mei worden de dakplaten geplaatst. Het dak sluit. Er wordt gekeken of de dakpannen wel goed het getordeerde dak kunnen afsluiten. De kleur wordt oranje. De wandstijlen worden gebouwd en de contouren van de ramen worden zichtbaar. Op de grond wordt de basis voor de binnenwanden gemaakt en de kozijnen worden geplaatst. 

April 2018

Maart 2018

Het installatiebedrijf Wilms uit Den Helder heeft de rioleringsbuizen aangesloten en elektra-, en waterleidingen gelegd. Daarna legt Appelman de broodjesvloer en wordt de betonvloer gestort. Eind maart worden de spanten in elkaar gezet en rechtop gehesen. De contouren van een prachtig gebouw worden zichtbaar! 

 

 

Februari 2018

 

Januari 2018

Na ruim drie jaar en de nodige formele procedures verder, is het dan zover; op dinsdag 30 januari 2018 slaan wij officieel de 1e paal van het nieuwe educatieve centrum 'de Vijzel'. In de zomer zullen de werkzaamheden afgerond moeten zijn en begin september hopen we het gebouw te openen :-)  Spannend weer!!

De plannen voor 'de Vijzel' zijn in 2014 al ontstaan. Architect Rob de Vries uit Alkmaar heeft een schetsontwerp gemaakt. De plannen zijn na die tijd steeds meer verfijnd. In mei 2017 is het ontwerp goedgekeurd na overleg met de welstandscommissie, de monumentencommissie en de provincie. Van begin af aan was bouwbedrijf Appelman uit Anna Paulowna in beeld om het project te realiseren. In september 2017 is de opdracht verstrekt en nu de heipalen binnen zijn kan er daadwerkelijk begonnen worden met de bouw.