Twuyvermolen

St. Pancras                                                                               

Restauratieproject - voortgang            molen-schuurtje-uitmalen (Nieuwste ontwikkelingen staan boven aan)


April 2024

Iets later dan gehoopt, maar het contract is getekend met de firma Beentjes en de planning is dat op 2 september de schop in de grond gaat. Precies 100 jaar nadat de molen buiten bedrijf werd gesteld, gaat de waterloop nu dan toch hersteld worden en kunnen we weer gaan uitmalen op het kanaal. 

December 2023

Het afgelopen jaar heeft de Firma beentjes intensief contact gehad met het Hoogheemraadschap. Dit contact heeft er toe geleid dat de plannen wat zijn vereenvoudigd, waardoor het iets minder kostbaar wordt. Inmiddels hebben we de firma Beentjes opdracht gegeven het aangepaste plan te realiseren. Deze maand zijn enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, te weten: het in kaart brengen van de bodem met daarin de oude waterloop muren en het leidingwerk. De planning is om in het voorjaar van 2024 te starten!

Maart-mei 2021

We zijn de afgelopen jaren steeds goed in gesprek geweest met het Hoogheemraadschap. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een vergunning om te kunnen uitmalen op het kanaal! De firma Beentjes uit Uitgeest heeft een plan opgesteld, tekeningen gemaakt en heeft ons geholpen bij de vergunningsaanvraag. Inmiddels zijn ook de provincie en de gemeente Langedijk akkoord en hebben een vergunning afgegeven.

De uitvoering zal echter nog even op zich laten wachten. Vanwege allerlei veiligheidseisen wordt het een zeer kostbaar project! Wij zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om subsidie te krijgen. Gelukkig is de vergunning drie jaar geldig, dus er is even tijd. 

April 2018

Half april gaan we voor het eerst rondmalen, er is niet veel wind, Jan Poland van Poland Molenmakers zit relaxed achterover leunend alles gade te slaan. Ít is not going to happen' straalt hij uit. En inderdaad, de molen zucht en steunt, en met behulp van een duwtje komen de wieken eventjes in beweging en maakt de vijzel z'n eerste rondjes. Maar water zien we nauwelijks. Jan Poland constateert tevreden zijn gelijk; niks om je druk over te maken. Maar dan ontstaat er een lichte opwinding onder de aanwezigen. Het eerste water heeft twee grote vissen meegevoerd die hulpeloos naar adem happend halverwege de watergang blijven liggen. De kans dat er op tijd voldoende water gemalen kan worden zodat ze op eigen kracht de sloot halen, lijkt nihil. De mannen van firma vd Stoop, Sjim en Fred, bedenken zich geen moment en dalen af in de watergang en redden de vissen van een gewisse dood. Aan Suzanne de eer om ze de vrijheid te schenken in de Langedijker Vaart. Zelfs Jan Poland is even van zijn stoel opgestaan om het spektakel te aanschouwen.

Wanneer er later, als de wind is toegenomen, opnieuw een poging gedaan wordt om te malen lukt het wel. Het water kolkt door de watergang en iedereen is opgewonden en druk heen-en-weer lopend aan het kijken. Fantastisch!! Na een paar uur genieten blijkt echter dat het water niet alleen zijn weg door de watergang vindt maar ook door een kier de kelder in loopt..... 30 cm. water.... de etiketten op de wijnflessen zien er niet erg fris meer uit ;-)  De molen wordt stil gezet en na twee weken cement storten, kieren dichten en waterdichte verf smeren verloopt het rondmalen dan gelukkig voorspoedig!!

Maart 2018

De buis aan de zuid-oostkant is geplaatst, deze komt in de sloot uit. De damwand is afgemaakt en de sloot tussen de aanvoer- en de zijsloot is geheel uitgegraven. Ook de beschoeiing aan de overkant is gemaakt. Half maart wordt het beton in de betonbak gestort en het muurtje verder gemetseld door Ruud Rohof van Rohof metselwerken uit Benningbroek. Eind maart hopen we het water onder de molen door te kunnen laten stromen! Spannend!

 

Februari 2018 Uitmalen

De werkzaamheden voor het uit(rond)malen zijn gestart. Firma van der Stoop & Zn. B.V. uit Winkel zorgt ervoor dat het water weer onder de molen door kan stromen! We hebben er eerst voor gekozen om een rondmaalcircuit aan te leggen, omdat een vergunning van het hoogheemraadschap waarschijnlijk lang op zal laten wachten, als het al mogelijk mag zijn. Met een rondmaalcircuit op eigen erf kunnen we de functie van de molen laten zien. En wie weet ooit....  dat de molen weer echt zal kunnen uitmalen op het kanaal. Want inderdaad, soms staat het water best hoog in het gebied rondom de molen en een bruggetje in het fietspad met echt water eronder is toch wel authentiek!  En water uitmalen met windkracht is natuurlijk goedkoper dan het elektrisch gemaal.. Maar nu eerst dus de rondmaalconstructie :-)

Aan de oostkant, de kant van het kanaal, zal een buis in de grond worden geplaatst. Het water kan vanuit de molen dan door de buis naar de zijsloot. De zijsloot wordt aan de westkant van de molen verbonden met de middensloot (aanvoersloot). Zo gaat het water dus rond.

 

Juni 2017

Het schuurtje is prachtig geworden. Het hout aan de buitenkant is ook afgelakt. De mannen van Poland molenbouwers hebben een mooi hek gemaakt.

April 2017 Restauratie van het oude schuurtje.

Op alle oude foto's van de molen is het schuurtje al te zien. We hebben begrepen dat het aanvankelijk wat kleiner was maar dat er na verloop van tijd, in de jaren '60? een stuk aan de zijkant aangebouwd is. Je kunt dit ook zien aan de bouw, de wanden zijn van verschillend materiaal; steen en beton. Het schuurtje is echter in bijzonder slechte staat, er zitten veel scheuren in de muren, balken zijn doorgezakt en kozijnen weggerot... Willen we dit schuurtje behouden dan zal er grondig gerestaureerd moeten worden.

In het voorjaar van 2017 wordt dit gedaan door aannemingsbedrijf  'de Geus Bouw' uit Broek op Langedijk. De wanden worden opnieuw opgemetseld en er komen houten binnenwanden met isolatie. Aan de oostkant zijn de dakplaten slecht, hier zit onder de dakpannen ook nog oud, vies, riet ter isolatie met gipsen binnenplaten. Er komen nieuwe dakplaten en isolatieplaten onder de dakpannen. Aan de zuidkant zijn de dakplaten van betere kwaliteit. Alleen in de hoek zijn ze weggerot, daar worden ze vervangen. Het riet is aan deze kant al eerder verwijderd. Er komen nieuwe kozijnen en deuren in t schuurtje, de oude zijn onherstelbaar. Naast het schuurtje staat het tijdelijke energiehuisje met o.a. warmtepompen en buffervaten met water. In de schuur is ruimte om dit te plaatsten dus installatiebedrijf 'Wilms' uit Den Helder komt om dit voor elkaar te maken. De vacuümbuizen worden ook op het dak aangesloten. Het lege energiehuisje wordt door Nico Balder netjes afgebroken. Het hout wordt weer ergens anders gebruikt ;-) Glashandel Dekker uit Sint Pancras komt het glas zetten in de ramen. Jack v/d Fluit en Rino Bakker komen met de graafmachine om de leidingen en buizen in de grond te verleggen. Ook zorgen zij dat de bestrating rondom de schuur netjes wordt.

Januari 2017

Het restauratie project wordt na twee jaar afgerond! De laatste grotere klus is geklaard; Brian Bibo heeft de leuning gemonteerd. Nu kunnen we veilig naar boven en beneden. Door de hele molen heen is het gaande werk te zien; de koningsspil, de vijzel en de diverse tandwielen pronken achter glas. Vanaf de zithoek hebben we zicht op de kap dmv een hele mooie vide en vanaf de kap kijk je prachtig naar beneden. Ook de oude constructie balken, uit 1663, zijn overal goed te zien. Zo wordt de oude karakteristieke molen op een heel moderne manier in beeld gebracht. Dank aan alle mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij deze restauratie, er is prachtig werk geleverd! Het is fantastisch om op deze locatie te mogen wonen, het is ons eigendom maar om met de mooie woorden van onze architect Rob de Vries te spreken:  'Een monument is eigendom van de tijd'. Kortom, wij mogen er op passen en van genieten. En dat doen we!! En voor een ieder die ook wil genieten; welkom!

December 2016

Ook in de maand december wordt er nog een aantal werkzaamheden in de molen gedaan. De spotjes in de kapzolder worden gemonteerd en in de tuin wordt nog een aantal wandcontactdozen gemaakt. De klompenhos is afgerond en ingericht. Alleen het buitenverfwerk moet nog afgelakt worden.  In de vide hebben we wat last van koudeval of tocht. De twee kistramen hebben hier een voorzetraam gekregen en er wordt nog verder gekeken naar eventuele oorzaken. Ook het glaswerk is meteen nog eens goed gelapt. Op de ladder naar de kapzolder zit een aantal sporten die vervangen worden omdat ze toch minder stevig lijken. Brian Bibo van Bibo las- en constructiebedrijf uit Hoogkarspel heeft de ijzeren leuningen op maat gemaakt. Ze moeten alleen nog gepoedercoat worden. In januari worden ze gemonteerd. We wonen nu twee maanden met heel veel plezier, het is een fijne en knusse woning, in kerstsfeer!

November 2016

Albertha en Edwin Dontje van D.P.V. parket en stoffering uit Oudkarspel maken de gordijnen in de kistramen. De ramen zijn natuurlijk niet heel groot maar het is toch fijn om 's avonds niet naar zo'n donker gat te kijken. Firma Poland heeft in hun werkplaats een mooie vlonder gemaakt. Veilig naar binnen en buiten, fijn! Installatiebedrijf P. Bruijn uit Heerhugowaard heeft het dak van de klompenhos afgemaakt. De binnenkant is ook bijna afgetimmerd en geschilderd. Raymond Pater van Pater tegelwerken uit Zuid-Scharwoude heeft het tegelwerk hier ook afgerond. En de kapstok hangt bijna :-)

Oktober 2016

In oktober is er nog flink gewerkt. Verschillende lampjes worden nog opgehangen evenals schilderijen en foto's, echt huiselijk! Een aantal spotjes in de kapzolder zijn vastgezet en er wordt daar verder gegaan met het elektrawerk, o.a. een schakelaar en wandcontactdoos zijn gemonteerd. Brian Bibo van het Bibo las- en constructie bedrijf uit Hoogkarspel is langs geweest om de trapleuningen in te meten. We hopen dat deze binnenkort gemaakt worden. Omdat de klompenhos niet identiek aan de tekening was gebouwd wordt het dak aangepast. Dit loopt nu mooi schuin af. Bij de voordeur hebben we een informatiebord geplaatst. Voorbijgangers krijgen info over de molen en de openingstijden staan vermeld. We hebben er een konijn bij gekregen dus er is ook een hok bij gebouwd. Fijn dat Nico Balder dit ook nog heeft gemaakt! Bij de tweede keer draaien bleek dat de koningsspil in de molen aan één kant iets aan liep. Dit is inmiddels ook opgelost. De molen is meteen helemaal rond gekruid om te kijken of het verder goed loopt. Monumentenwacht is op bezoek geweest en heeft een rapport gemaakt. Er zijn nog een paar aandachtspunten waar aan gewerkt moet worden maar dat was grotendeels bekend. We wonen inmiddels een week of zes in de molen en genieten elke dag. Het is een knusse woning geworden voorzien van alle gemakken! En het uitzicht rondom is fenomenaal!

September 2016

Door hovenier Jack van der Fluit en zijn partner Rino Bakker wordt hard in de tuin en aan de bestrating om de molen gewerkt. Ook dit begint aardig vorm te krijgen, fijn! In de tuin zijn een oud tafelement en een afgezaagd poreus deel van de achtkantstijl geplaatst, mooi om deze oude stukken te zien. Life&Garden uit Zuid-Scharwoude heeft de grondbedekkers geleverd en ook meteen in de grond gezet. In en om de molen zijn Nico en Bas nog allerlei timmerwerkzaamheden aan het aanpakken; verschillende kieren worden weggewerkt en er ontstaan prachtig op maat gemaakte kasten. Ook de vlag kan in de vlaggenhouder! René Nicters werkt hard door aan het stukwerk, dit wordt prachtig! Half september komt het bedrijf PriBo samen met Glaswacht Zaanstreek om de laatste stalen puien en het glas te plaatsen. Al het beloopbare glas beneden en bovenin de vide wordt erin gezet. Daarna wordt alles netjes gekit. Een heel bijzonder resultaat! Firma Frenk Stoop legt het marmoleum op de verdiepingen, prachtig! Na ongeveer zes weken in de caravan te hebben geslapen kunnen wij op 18 september voor het eerst in de molen slapen, dat is genieten! Ondanks dat het werk nog niet helemaal klaar is wordt het toch steeds een knussere woning. Na bijna twee jaar restaureren zullen de werkzaamheden deze maand aardig afgerond worden!

Augustus 2016

Alles raakt in een stroomversnelling. De binnendeuren hangen, zijn in de lak gezet, de plinten zijn gemaakt en Firma Poland heeft geprobeerd iets tegen de duiven te doen. Er zijn pinnetjes geplaatst en draadjes getrokken. We hopen dat de duiven elders een plek zullen vinden want de mooie zwarte kap werd alweer aardig wit..  Verder heeft Poland een mooi en veilig hek om de molen geplaatst en zijn de windborden uit de fokken gezaagd en de zeilen opgehangen. Raymond Pater heeft de Belgisch hardstenen vloer in de woonkamer en keuken gelegd, prachtig vakwerk! Ook de wanden beginnen kleur te krijgen; René Nicters, de stukadoor, pakt iedere kamer aan met Brander Stucco. Er worden op de witte basis laag twee lagen in kleur aangebracht. Door vervolgens de wanden nog te polijsten creëer je een nòg dieper en glanzend effect. Een prachtig resultaat! Zelf hebben we de balken op de slaapkamer en overloop aangepakt. Twee weken lang hebben we de restanten verf en kit uit de kieren geschraapt. Ook dit monnikenwerk heeft een prachtig effect. Pribo heeft het stalen frame in de vloer boven de vijzel gemaakt. We hopen dat het glas spoedig zal volgen. Sinds het begin van deze maand hebben we onze intrek in een caravan in de tuin genomen. We komen steeds een stapje dichterbij en ongeveer half september hopen we echt in de molen te kunnen wonen. Gelukkig kunnen we de badkamer gebruiken, er is warm water en de wasmachine werkt. Ook de keuken kan al gewoon gebruikt worden, het is dus aardig luxe kamperen, we genieten!

Juli 2016

Voor de veiligheid is op de kapzolder door Christian van firma Poland een demontabel hekje om de trap gemaakt. Door de continue stroom van bezoekers, vooral op open dagen, merken wij namelijk dat het luik op de kapzolder vaak openblijft. Poland is deze maand ook bezig om een constructie te maken buitenom de kap om de duiven er af te houden. De mooi zwart geschilderde kap begint namelijk al weer aardig wit te zien ;-) Stukadoors/multiservicebedrijf René Nicters uit Alkmaar is gestart aan de stucwerkzaamheden. We hebben voor de wanden verschillende kleuren uitgezocht. Na het voorbewerken van de wanden worden deze eerst gewit. En wat een ander gezicht is dat alweer; we komen echt in de afwerkfase! Net als op de andere verdiepingen over de vloerverwarmingsslangen zijn op de bergzolder door Bas Mooij ook eerst fermacell platen gelegd. Dit ter isolatie. Nadat het schilderwerk op het plafond afgerond is heeft vervolgens firma Frenk Stoop daar een vloertje gelegd. De twee andere verdiepingen worden in september met marmoleum gelegd maar fijn dat de zolder nu alvast klaar is! De mannen van Wilms werken heel hard door aan het verwarmings-, en warm water systeem. Begin augustus moet er naast koud water ook warm water in de molen zijn! Deze maand zijn ook de eiken binnendeuren geleverd en heeft het bedrijf PriBo de stalen puien in de vloer gemonteerd. Zo is de waterloop met wachtdeur aan de ene kant van de spil en de vijzel aan de andere kant van de spil straks goed te zien! En met het aangebrachte licht is dit helemaal mooi! Ook de twee glazen binnendeuren zijn gemonteerd en ingehangen. Voor Nico Balder en Bas Mooij zijn er nog volop werkzaamheden; raampjes worden geschaafd, kooflijsten getimmerd en deurlijsten en kast ombouwen worden gemaakt. In de tuin heeft hoveniersbedrijf Jack van der Fluit de werkzaamheden weer opgepakt. Het terras is aangepakt en er is een trap gemaakt. Naast het schuurtje zijn met een kraantje alle flinke boomwortels verwijderd en is een tijdelijk terras gelegd van alle stoeptegels die overal te voorschijn kwamen ;-) Het houdt het onkruid wat tegen en we hebben alvast wat parkeermogelijkheden voor als we in augustus eerst nog een paar weken gaan overbruggen in een caravan in de tuin ;-)! Weer een stapje dichterbij en in september zullen we dan echt in de molen wonen!

Juni 2016

Aan de zijkanten van de vide zijn nu ook de stalen puien gemaakt en om het rad hebben de mannen van PriBo de deuren en het glas in de puien geplaatst. Zo kun je nog goed bij de spindel. Nu alle puien in de vide zijn gemonteerd kan het timmerwerk daar afgemaakt worden. Nico Balder en Bas Mooij werken alles heel netjes dicht. Door Edwin Steenbergen is het water aangesloten; de kraan in de keuken werkt en de wc. kan worden doorgetrokken! Ook het plateau achter het bad is vakkundig op maat gemaakt en de leidingen naar het bad zijn aangelegd en aangesloten. Op de tweede verdieping is deze maand ook de vloerverwarming aangelegd. Frenk Stoop uit Zuid-Scharwoude, specialist in vloeren, is langs geweest om e.e.a op te meten ivm de marmoleum vloeren op de eerste en tweede verdieping. In de tuin is een strook groen aangeplant en er zijn knotwilgen gezet. Joost van Life&Garden uit Zuid-Scharwoude kwam de aanhanger vol met de door ons uitgezochte planten en struiken afleveren. In verband met het hoogte verschil om de molen hebben we bij firma Spaansen in Winkel gekeken naar het tegelwerk om trappen te maken. Hoveniersbedrijf Jack van der Fluit zal dit bestellen en het werk uitvoeren. Nu de roeden geschilderd zijn hebben de mannen van Poland, Norbert en Jan, de schenkels op de hoekijzers vast gezet. Samen vormt dit de fokstoel waar de houten schroten opgeschroefd worden, hol/bol geschaafd en messing groef. Dit zijn de fokken. De borden zullen hier nog uitgezaagd worden. De schilders Cor en Joost Schuit zijn gestart met het afschilderen. Het bedrijf Glaswacht Zaanstreek heeft al het glas in de puien heel vakkundig gekit.

Mei 2016

In het begin van de maand is het gaande werk op de begane grond in de olie gezet. Dit is ontzettend mooi opgeknapt! Het binnenwerk, met name in de slaapkamers, wordt steeds verder afgetimmerd. Hoekjes en kieren worden mooi dicht gemaakt. Voor de timmermannen blijft het heel precies maatwerk; niets is recht. Maar met het gebruik van steeds nieuwe malletjes lukt het prima. Raymond Pater van het bedrijf "Pater tegelwerken" uit Zuid-Scharwoude heeft hard gewerkt in de badkamer. De vloer is gestort en al het tegelwerk zit er in, er is een heuse badkamer ontstaan! Ook het tegelwerk in het toilet zit er mooi in. Het bad, dat al eerder gebracht werd, is uitgepakt en is geplaatst in de slaapkamer. De volgende stap is de aansluiting en een plateau achter het bad maken. Omdat we nu ook voor in de molen een lichtplan hebben laten maken door "Pakano Lightning" is er hard gewerkt aan deze bedrading. Grotendeels waren hier al leidingen voor getrokken maar deze moesten hier en daar wat aangepast worden. Paul van firma Wilms heeft hier hard aan gewerkt en Edwin heeft de leidingen in de keuken aangesloten. Firma JOCO Benelux BV. heeft de vloerverwarming gelegd. Aluminium warmtegeleidingsplaten met voorgevormde leidingsleuven zijn geplaatst. Daarna zijn de watervoerende leidingen in de platen gelegd en daarop zijn fermacell platen gelegd. Dit is een gipsvezel plaat waarop in een later stadium Belgisch natuursteen komt. Buiten is in opdracht van de provincie een heel mooi hek gemaakt, fijn! (De dijk was hier versterkt en daardoor was het oude hek gesloopt). Het blad van de keuken is geplaatst door het bedrijf Scott@work uit Hoofddorp, ook dit was een heel precieze klus, de mannen hebben het secuur gedaan. Hoveniersbedrijf Jack van de fluit gaat deze maand verder met de werkzaamheden in de tuin, er zijn eerst sleuven gegraven ivm het leidingwerk, daarna zijn alle leidingen er in gelegd en is alles weer dicht gemaakt. Bij kwekerij Weigelia is een oude perenboom uitgezocht en deze is geplant. Norbert en Christian van firma Poland hebben een start gemaakt met de roeden. Deze zijn geschuurd en opnieuw in de verf gezet. Binnenkort zullen zij de fokken op de wieken aanbrengen. Ook zal Poland een hek om de molen maken zodat we straks veilig draaien kunnen, het hout hiervoor is inmiddels besteld. Edwin en Albertha Dontje van DPV parket&stoffering uit Oudkarspel, zijn langs geweest ivm de gordijnen. Zij hebben de ramen op de begane grond opgemeten en wij hebben gordijnen uitgezocht. Ook René Nicters, de stukadoor is wezen kijken in de molen. We hebben gekozen voor Brander Stucco en de kleuren voor de wanden zijn uitgezocht. Aan het eind van de maand zijn de laatste stalen puien in de vide geplaatst en dan kan het glas er in!

April 2016

Voor het verwarmingssysteem wordt een zg. energiehuisje in de tuin geplaatst. In dit huisje komen o.a. een buffervat en vacuümbuizen. Het huisje wordt eerst op een tijdelijke plaats gebouwd. Als er meer duidelijkheid is over het te bouwen bijgebouw dan kunnen we ook kijken wat we met het bestaande oude schuurtje doen. Het is de bedoeling om het energiehuisje deels weg te werken in het schuurtje. Met dhr. Rob Fick van het bedrijf "Pakano Lighting" uit Oudkarspel hebben we het lichtplan besproken. We onderzoeken hoe we de molen subtiel kunnen uitlichten zo dat er minimaal 'lichtvervuiling' ontstaat . Ook hebben we gekeken hoe de molen van binnen mooi kan worden verlicht. Er zijn goede voorstellen gedaan! We hebben deze maand weer contact gehad met het Hoogheemraadschap over het uitmalen. We onderzoeken nog steeds wat de beste oplossing is om dit te doen. De verschillende mogelijkheden zijn opnieuw besproken maar ook nieuwe ideeën zijn ontstaan. Eea zal binnen het Hoogheemraadschap worden bekeken. De buitenkant van de weeg wordt deze maand in de demidekk gezet, een veelgebruikte dekkende beits. Het bedrijf PriBo plaatst in de vide en om het gaande werk de stalen puien. Ze starten met de profielen in de vide. Het is heel precies werk. Verder worden de binnenwanden afgetimmerd en krijgt de badkamer steeds meer vorm, eind april liggen de buizen voor de vloerverwarming er in en het ligbad is geleverd. En ook de keuken wordt geplaatst, alleen het blad komt wat later dat moet eerst nog heel precies worden ingemeten.

Maart 2016

Deze maand is er hard doorgewerkt aan alle tussenwanden. Het aftimmeren van de wanden is inmiddels ook aardig gevorderd. De plafonds en wanden zijn twee keer in de verf gezet. Ze zullen, als al het timmer-, en zaagwerk klaar is, nog eenmaal worden gedaan. De klompenhos is gebouwd, heel fijn dat dit mogelijk is want op deze manier krijgt de toekomstige glasplaat op de vloer in de molen de nodige ruimte. En zo is er straks mooi zicht op de vijzel. In Mei zal het eerste glaswerk geplaatst worden om de onderbonkelaar en het vijzelrad. Electra-, en rioleringswerkzaamheden gaan gestaag door. Keukenspeciaalzaak Sombroek heeft een mooi plan voor de keuken gemaakt. Eind April zal de keuken geplaatst worden. Alle binnendeuren zijn ingemeten, we onderzoeken de verschillende houtsoorten en kijken welke deur onze voorkeur heeft. Door firma Poland is de molen rondom voorzien van krammen om het roede touw vast te zetten. De molen heeft inmiddels ook een watermeter in de meterkast. Een heuse kraan is binnen aangesloten, fijn voor alle harde werkers! 

 

Februari 2016

De trappen staan, vakwerk door de Trappenspecialist uit Oudkarspel! Fijn om zo veilig naar boven en beneden te kunnen! Op alle verdiepingen verreizen tussenwanden, het wordt al echt een woning. Alle slaapkamers krijgen vorm en de badkamer krijgt steeds meer contouren. Electra leidingen worden door René van firma Wilms, verder getrokken en door Edwin, van firma Steenbergen, worden de waterleidingen, aan- en afvoerbuizen en rioleringen geplaatst. Door Max Polman en Cor Schuit zijn alle oude verfresten van de balken verwijderd en Cor en zijn zoon Joost hebben vervolgens deze maand alle balken schoon gemaakt. Wat is dat een ander gezicht! Het traject met het hoogheemraadschap loopt, verschillende opties om daadwerkelijk te kunnen uitmalen worden onderzocht. Jan Hofstra, van de firma van Reeuwijk bouwmeesters, doet zijn uiterste best hiervoor, heel fijn! Door keukenspecialist Sombroek uit Broek op Langedijk is de keuken opgemeten. Wij hebben onze wensen doorgegeven en zij gaan een opzet maken voor de keuken. Door firma Poland is de tweede (achter) deuropening in de weeg gezaagd. Er kan binnenkort gestart worden met het maken van de klompenhos. Peter Prins en Rob de Vries hebben heel secuur al het glaswerk ingemeten. Zowel het glas dat om het gaande werk komt als het glas voor de vide is besteld.

Januari 2016

De vloeren zijn enorm opgeschoten; de begane grond, eerste en tweede verdieping zitten erin. De kapzolder is klaar en in de laatste week van januari wordt de zolderverdieping zo goed als afgerond. Het begint weer echt op een woning te lijken! Twee nieuwe mannen zijn gestart met de interieur aftimmering: Nico Balder (van Interieur-en jachtbouw) en Bas Mooij (van Wood & Living). Heel fijn dat zij zo voortvarend aan de slag zijn gegaan! De verschillende ruimtes hebben vorm gekregen doordat er lijnen op de grond zijn getekend. Nu is al goed te zien hoe de kamers zullen worden en het eerste tussenwandje is inmiddels verrezen! Ook firma Wilms is gestart met de elektra werkzaamheden. Langs de wanden lopen al heel wat buizen waar de elektriciteitsdraden doorheen getrokken worden. In verband met het maken van de trappen is Niels van Schagen (van de Trappenspecialist) een aantal keer langs geweest om de trap in te meten. We hebben voor de trap Essenhout uitgezocht. Van het bedrijf PriBo metaal- en kozijntechniek is Peter Prins langs geweest. Zij zullen al het glas in de molen om het gaande werk gaan realiseren. Zodra de wanden staan zullen zij opnieuw komen om heel precies eea in te meten. Firma Kuin heeft hard gewerkt aan de buitendeuren. De voordeur geplaatst en dat is fijn met die wind en regen!

December 2015

Alle aandacht gaat uit naar het maken van de vloeren. Eerst wordt de balkenlaag op de begane grond aangebracht. Vervolgens de isolatiedelen en daarover de douglas houten vloerdelen van 4 cm dik. Uiteindelijk zal hier ook nog vloerverwarming met plavuizen op komen maar dat is in een later stadium. Na de begane grond volgen de balken van de eerste verdieping. Ook hier komen de vloerdelen op. Verder hebben we ons gebogen over het zo goed mogelijk afhalen van de oude verflagen. Een gedeelte verf is door schilder Max Polman met de pasta "loog" ingesmeerd en ingepakt. Na 24 uur liet de verf heel mooi los, de lagen zijn goed bekeken. Samen met Rob de Vries en Pieter-Jan Duineveld (Wilms) hebben we weer om tafel gezeten. Ook Theo Hoek (Sirius solar solutions) was hierbij aanwezig. We streven ernaar om het gebouw "de Vijzel" zo energie zuinig mogelijk te maken en het bedrijf van Theo is bijzonder innovatief hierin. We hebben ons ook verdiept in de constructie van het gebouw. Zondag 20 december om 16 uur is het bedrijf Wilms in het RTL4 programma "Ons huis verdient het" te zien. Er wordt gesproken over het verwarmingssysteem en de molen komt van de buitenkant in beeld.

November 2015

De weeg is inmiddels dicht en de mooie kozijnen zijn geplaatst. Heel fijn! Nu kunnen we ons richten op de binnenkant waar de verschillende vloeren eerst worden gemaakt. Als die er in liggen kunnen andere bedrijven ook aan de slag; met wanden, trappen, elektra, glazen puien ed. Het schilderwerk is even stopgezet, het afkrabben is een ontzettend tijdrovende klus en we oriënteren ons nogmaals om te kijken of dit effectiever kan. In de tuin is flink gewerkt, vanwege het regenachtige weer heeft Jack een tent neergezet zodat het terras goed gelegd kan worden en niet 'wegdrijft'! Ook is de grond aan de zuid-westkant van de molen schoon en er zijn knotwilgen gezet. Met firma Wilms hebben we weer om tafel gezeten om het hele elektra-, en rioleringsplanplan nog eens goed door te nemen. Dit zal nu door hen heel precies uitgewerkt gaan worden. Met architect Rob de Vries hebben we gekeken naar de uitwerking van de verschillenden details van het educatieve bijgebouw 'de Vijzel'. En de eerste balk voor de eerste verdieping is gelegd!

Oktober 2015

De metselaar heeft deze maand alle veldmuren gevoegd, ze zien er weer netjes uit. Hovenier Jack van der Fluit is gestart met enige snoeiwerkzaamheden. Alle fluweelbomen zijn verwijderd en er is grond afgehaald om een terras in de tuin te leggen. Ook heeft Jack een vloertje in de kruipruimte van de molen gelegd. Deze vloer is meteen handig voor de schilders Cor en Joost Schuit. Zij hebben hun steiger mooi op de vloer opgebouwd en zijn begonnen met de oude grijze verflaag op de balken af te krabben. Firma Poland is deze maand met de weeg begonnen, de oude delen worden vernieuwd en er worden nieuwe kozijnen geplaatst. Voordat het echt koud wordt moet de molen wel dicht zijn! De werkzaamheden aan de dijk zijn aan de ene kant afgerond; er is een brede strook grond aangebracht zodat de dijk aardig verbreed en steviger is. Een ander, noordelijk, deel van de dijk wordt nu aangepakt. Fijn nieuws is dat B&W akkoord is met ons ingediende plan om een educatief gebouw te plaatsten op ons terrein. We wachten nu de provincie nog af.

September 2015

De steiger wordt afgebroken. Nu komt goed het nieuwe riet in 't zicht! Ook is meteen in 't begin van de maand het jaartal weer op de molen gezet. Dit jaar 352 jaar oud! Bij firma Kuin houtbewerking wordt flink doorgewerkt aan de kozijnen en installatiebedrijf Wilms komt langs om het elektra en de riolering goed in kaart te brengen. Firma Poland werkt hard in hun werkplaats aan de nieuwe weegdelen en de ster in het midden van het wiekenkruis krijgt weer een kleurtje verf. Half september is gestart met het afvlakken en evt. ophogen van de penanten door metselaar Piet Offringa en zijn alle peulstenen aangepakt of vervangen. Daarna zijn de bovenste rijen stenen van de veldmuren afgejekkerd. Piet plaatst hier nieuwe stenen die netjes aansluiten aan de tafelementen. Eind september staat de molen weer helemaal stabiel! Kom maar op nieuwe kozijnen en weegdelen!

Augustus 2015

De rietdekkers ronden hun werk af, er wordt op een aantal plaatsen gaas aangebracht zodat de vogels het riet er niet uit kunnen trekken. Fa. Poland gaat door met het schilderen van de kap en er worden nog enige timmerwerkzaamheden gedaan zoals het (gedeeltelijk) vervangen van de kuipring en de vorstdelen bovenop de kap. Binnen in de molen wordt heel wat werkpuin opgeruimd. In de kistramen wordt het glas gezet. Wij zijn zelf bij fa. Kuin Houtbewerking in Hoogwoud geweest i.v.m. de ramen op de begane grond. Omdat de ramen slecht waren worden deze vernieuwd. Fa. Kuin kan aan het werk! Ook hebben we weer een bezoek gebracht aan Wilms in Den Helder i.v.m. de verwarming. Dit krijgt steeds meer vorm. Tevens is gewerkt aan een opzet voor de keuken. En ook de tuin krijgt aandacht: hovenier Jack van der Fluit uit Winkel gaat binnenkort enige snoeiwerkzaamheden uitvoeren en een terras leggen! Aan het eind van deze maand is gestart met de werkzaamheden om de dijk te verstreken. Palen zijn in het aangrenzende slootje geplaatst zodat er later extra grond tegen de dijk kan worden aangebracht.

Juli 2015

In juli wordt hard doorgewerkt door de rietdekkers. Door fa. Poland is de molen helemaal dicht getimmerd en zij richten zich op de kap. Slechte delen worden gerestaureerd of vervangen.  Ook wordt het houtwerk geschilderd.

Juni 2015

Meteen de eerste dag in Juni is gestart met het afhalen van het riet. Rietdekker bedrijf 't Eiland uit Schagerbrug heeft deze klus op zich genomen. De hele molen zal van nieuw riet worden voorzien. Te beginnen met de velden en later de kap.

De volgende stap is het opbouwen van de steiger. Dit wordt door steigerbouwer T.A. Bekker uit Waarland gedaan.

Nu de steiger staat wordt de molen door firma Poland met houten planken betimmerd. Daarop komt het vocht-, en brandwerend materiaal en vervolgens het riet.

Mei 2015

Van de acht tafelementen zitten er nog twee in. Deze twee zijn in bijzonder slechte staat en moeten vervangen worden. Waar de tafelementen ontbreken staan de achtkantstijlen op klossen. Dit was destijds een goedkopere en makkelijkere oplossing. Tijdens de restauratie worden de nieuwe tafelementen geplaatst; vier grotere en vier tussen tafelementen. Zo zal de molen weer een stuk stabieler staan! 

De onderkant van de achtkantstijlen is slecht. Bij controle blijken ze aardig poreus te zijn. Er wordt dus een las aangezet.

Verder is de molen recht op de tafelementen gezet. Daarvoor was een verschuiving van ongeveer 8 cm nodig. Dit was best een spannende klus, maar met de vakmensen van firma Poland is het goed verlopen!

In de tuin is ook hard gewerkt. Het hek is netjes afgemaakt door Nico Balder en tuincentrum Life & Garden heeft, naast het snoeiwerk, een begin gemaakt met de beplanting. Wat leuk al die complimentjes van de wandelaars! 

April 2015

De wieken zijn begin deze maand onder handen genomen. Het houtwerk van de fokken is verwijderd omdat de staat van de latten te wensen overliet en er enkele latten met de storm van begin deze maand zijn weggewaaid! Omwonenden hebben zelfs de politie gebeld. Fijn dat er zo goed wordt opgelet! Te zijner tijd zullen de fokken weer worden teruggeplaatst door de firma Poland en ook de heklatten worden hersteld.

In hun werkplaats is firma Poland deze maand druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het herstel van de tafelementen, waarvoor deze maand door de erfgoedcommissie een vergunning c.q. goedkeuring is toegezegd. Daar zijn we erg blij mee! De vergunning voor een bijgebouw (de vijzel), waarvoor inmiddels de randvoorwaarden zijn vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan, verwachten we ook over een niet al te lange tijd.

Een precies en tevens zwaar werkje was het om deze maand tijdens een paar mooie zonnige dagen de molen weer volledig waterpas te zetten, zodat het kruien van de kap in de toekomst soepeler zal verlopen. Ook moest de molen nu al worden rechtgezet i.v.m. het vervangen van het riet. Het rietdekken gaat in de maand mei/juni plaatsvinden. 

Zelf zijn we maar eens door de tuin gegaan en hebben alle losse rommel eruit verwijderd. Het is de bedoeling om een gedeelte van het grasland binnenkort te gaan egaliseren. Ook zal een deel van het hek worden hersteld en zal er wat beplanting neergezet worden. Zo kan dit al mooi een jaartje wortelen en groeien voordat we zover zijn dat er verhuisd kan worden.

Ook zijn we inmiddels een stuk verder met de verwarming (we gaan voor een milieuvriendelijke vorm, namelijk door gebruik te maken van een luchtwarmtepomp). Daarnaast willen we ook met zonne-energie gaan werken als de mogelijkheden dat toelaten. We hebben ons uitgebreid georiënteerd op een keuken en op het sanitair. De tekeningen worden op dit moment verder uitgewerkt; de architect maakt deze steeds concreter en definitiever. Kortom, we gaan gestaag voort 'recht zo die gaat'.

Maart 2015

De plannen liggen bij de gemeente. De bouwhistorische verkenning inclusief de tekeningen voor het herstel van het interieur van de molen zijn ingediend. Ook het beeldkwaliteitsplan met de schetsen voor het bijgebouw en onze toelichting daarbij zijn aangemeld, voorzien van een prachtige maquette waarop de verhoudingen goed zichtbaar worden. Een en ander moet nu door de vergunningenmolen. We hopen dat dat niet te lang duurt, want het mooie weer komt er aan! Wellicht kan een aantal zaken binnenkort al wel aangepakt worden, aangezien die niet vergunningsplichtig zijn. We denken hierbij bijvoorbeeld aan het rietdekken. Ook heeft Jan Poland, de molenbouwer, de tafelmenten klaar liggen die de oude (en deels afwezige) moeten vervangen.

Op de laatste dag van de maand stormschade en weer inbraak! (3e keer!) Alles wat nog maar enigszins met stroom te maken heeft is nu ook weg........ en 't ging eigenlijk nog maar om een paar draadjes.... Maar nu dus geen stroom meer......... en dat terwijl Poland net vandaag weer een start zou maken..... Blèèèèèh, kunnen mensen dan niet van andermans spullen afblijven..?

 

Februari 2015

Er is op de achtergrond veel werk verzet deze maand. Met het ontmantelen van het interieur van de molen werd goed zichtbaar waar de verschillende historische details zich bevinden. Rob de Vries heeft alles nauwkeurig in kaart gebracht volgens de regels van het bouwhistorisch onderzoek en heeft vervolgens alles op papier gezet. Deze bouwhistorische verkenning is klaar om naar de gemeente te gaan in verband met het aanvragen van een omgevingsvergunning. Ook zijn er detail tekeningen gemaakt van de verdiepingen waarop precies de historisch waardevolle elementen zijn aangegeven. Naast de hele constructie van achtkantstijlen en veldkruisen zijn het eigenlijk alleen maar de oude bedstee-deurtjes en enkele draagbalken die na de vervijzeling zijn aanbracht (dus rond 1870). Deze balken zijn echter in zeer slechte staat. Verder is het aardig om nog een stukje van de oude fundering te zien op de plek waar het scheprad heeft gezeten. Ook dit is op tekeningen netjes aangegeven. 

Voor het beoogde bijgebouw wordt een ander en eigen traject gevolgd. Het beeldkwaliteitsplan door een extern advies bureau is klaar en kan als basis dienen voor de beoordeling van het inmiddels in grote lijnen ontworpen bijgebouw door de commissie ruimtelijke ordening. Een toelichting van onze kant waarom wij menen dat een bijgebouw wenselijk of noodzakelijk is hebben we inmiddels opgesteld. Een van de belangrijkste punten is dat we vinden dat we de molen niet voor onszelf moeten houden maar dat er meer mensen van moeten kunnen genieten.

Verder hebben we ons verdiept in verschillende materialen, waaronder hout voor de vloeren. Ook hebben we gekeken naar typen glas en mogelijkheden het glas in bijvoorbeeld aluminiumprofielen te plaatsen. Het komt immers rondom het binnenrad, de koningsspil en de vijzel en dat is min of meer 'buiten'. De vraag is hoe het onderhoud plaats kan vinden en hoe een en ander zich houdt met bereiking tot condensvorming. Ook de isolatie is natuurlijk van belang.

Tekeningen voor aanpassing van de waterloop zijn gemaakt, inclusief de nodige ingewikkelde berekeningen over de kracht van het water en de benodigde duikers etc. Een en ander vraagt om goedkeuring van het Hoogheemraadschap. 

Tot slot hebben we contact gelegd met specialisten in verwarming. We onderzoeken nu of het mogelijk is een aardwarmte-pomp te plaatsen of gebruik te maken van luchtwarmte. Beiden zijn zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Voor het opwekken van elektriciteit denken we aan zonne-energie bijvoorbeeld, op te wekken middels zonnedakpannen op het bijgebouw, als dat mogelijk is. Kortom, we zijn lekker bezig.

Januari 2015

De mannen van de firma Jan Poland hebben hard gewerkt deze maand. In nauw overleg met architect en bouwhistoricus Rob de Vries zijn beetje voor beetje alle lagen (letterlijk en figuurlijk) in/uit de molen verwijderd. Eerste verdwenen de tussenwandjes op de eerste en tweede verdieping, die allemaal dateerden uit de jaren 80 van de vorige eeuw, daarna werden per verdieping de buitenwanden afgepeld zodat het riet te voorschijn kwam en de hele structuur van de achtkantstijlen met de veldkruizen zichtbaar werd. Vervolgens werden de vloeren van de verdiepingen verwijderd waarbij zorgvuldig de balken uit de periode rond 1870 (toen het scheprad vervangen werd door de vijzel) zijn bewaard. Ook enkele deuren van o.a. een voormalige bedstee (die overigens niet meer aanwezig was) zijn zorgvuldig opgeslagen bij de molenbouwer. Toen de vloer van de benedenverdieping langzaam maar zeker werd uitgenomen kwamen er enkele oude funderingsmuurtjes vrij en kan de plek waar het scheprad ooit stond duidelijk herkend worden. De fundering kon geïnspecteerd worden en het blijkt dat er naast het opnieuw aanbrengen van het ondertafelement ook iets moet gebeuren aan de fundering, mede vanwege het feit dat de molen 7 cm uit het lood staat.

Er is nu beter zicht op de in 2010 aangebrachte vijzel en houten waterloop, met daarop aansluitend een oude stenen waterloop die een ronde vorm heeft, hetgeen vrij bijzonder is. Of deze details ook in de toekomst zichtbaar zullen blijven is nog even de vraag. Wel is het nadrukkelijk onze bedoeling dat de vijzel, het onderrad en de koningsspil prominent in het zicht blijven. De architect heeft daartoe al een en ander op papier gezet, waarbij naast uiteraard hout ook veelvuldig gebruik gemaakt zal worden van glas. Deze maand hebben we ons wat verdiept in verschillende materialen en de mogelijkheden als het gaat om het gebruik van glas. Ook is de indeling van de nieuwe verdiepingen verder uitgewerkt.

Aan het eind van de maand bleek de belangstelling voor deze website steeds groter te worden, mede vanwege de vermelding op de site van Lief Langedijk en in de Alkmaarsche Courant. Het is mooi om te horen en te lezen dat zoveel mensen de Twuyvermolen een warm hart toedragen, dank daarvoor! 

December 2014

In de maanden voorafgaand aan het tekenen van het definitieve koopcontract hebben we contact gelegd met de gemeente Langedijk, met architect Rob de Vries uit Alkmaar en met molenbouwbedrijf Jan Poland uit Broek op Langedijk. Zij zijn onze partners bij het restauratieproject van de Twuyvermolen. 

Er zijn vele gesprekken gevoerd om te kijken wat de te volgen procedures zijn als het gaat om renovatie en herinrichting van de molen en wat de mogelijkheden zijn om een ruimte te bouwen voor educatieve en toeristische doeleinden bij de molen. 

Voor wat betreft de renovatie en herinrichting van de molen is een bouwhistorisch onderzoek vereist. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Rob de Vries die ook bouwhistoricus is, in nauwe samenspraak met Jan Poland. Hiervoor zijn in de laatste weken van 2014 inmiddels enkele delen uit de molen verwijderd om onderliggende lagen zichtbaar te krijgen en te dateren.Tegelijker zijn er al voorlopige schetsen gemaakt voor een mogelijke herinrichting van de verschillende woonlagen in de molen.

Wat betreft de mogelijkheden voor het bouwen van een ruimte voor educatieve en toeristische doeleinden is een zogenaamd beeldkwaliteisplan noodzakelijk. Dit plan zal worden gemaakt door adviesbureau SteenhuisMeurs dat gespecialiseerd is in onder andere het opstellen van beeldkwaliteitsplannen en transformatiekaders, maar ook nadrukkelijk actief is op het terrein van erfgoed en erfgoedbeleid. Prof.dr.ir. Paul Meurs  en ir. Johanna van Doorn zijn de twee medewerkers die het plan zullen opstellen.

Restauratie 2010

Een nieuwe koningsspil en vijzel worden in de molen geplaatst.